Nieuwsbrief juni 2016

Vorig jaar heeft Caroline Dewallens ons een zalig bezoekje gebracht. Ze heeft onze projecten bezocht en meer te horen gekregen over waarom zoveel meisjes school verlaters worden zodra ze de puberteit bereiken. Het raakte haar dat de grootste reden is dat meisjes uit de dorpen falen in de examens omdat ze elke maand een paar dagen les missen. Ze missen les omdat ze geen maandverband (of iets anders) hebben en dus niet naar school komen tijdens hun menstruatie dagen.

Er zijn reeds allerhande programma’s op touw gezet door verschillende organisaties, waarvan Afripads de bekendste is. Zij maken op grote schaal wasbare maandverbanden en zijn zeer succesvol in het verdelen daarvan. Ze bereiken echter niet alle meisjes.

Samen met Caroline bedachten we dat we de school waar wij mee samenwerken, 2 naaimachines willen geven + een cursus in ‘how to make your own mypads’. De pads zullen dan low cost gemaakt en verkocht worden door de schoolkinderen, waardoor de school dit programma elk jaar kan blijven aanbieden en honderden meisjes kan bereiken, elk jaar opnieuw.

Nu zitten we in Afrika natuurlijk, voor het geval je dat nog niet wist. We zijn in contact geweest met een partner organisatie die zich bezig houdt met het maken van wasbare maandverbanden, en die ook les geeft hierin. Zij zouden een uitgebreide cursus geven. Ons eerste contact was in september vorig jaar. We zijn bijna een jaar verder en er is nog niks van terecht gekomen. En dat ligt aan alle drie de partijen.

Veel concreets kan ik er dus nog niet over vertellen, alleen dat het een ongoing project is en we niet opgeven tot het volbracht is!