Nieuwsbrief januari 2015

Hebben we allen een God Complex?

Ik wel in ieder geval. The need for speed zit er nog goed ingebakken bij ons. En wat je zelf doet, doe je beter. Ik heb al meer dan eens tegen een Oegandees gezegd: ik heb een opleiding genoten, jij niet. Dus ik weet het echt wel beter.

Op aanraden van een vriendin ben ik eindelijk begonnen in het boek: “When helping hurts”. Een erg bijbels geïnspireerd boek. Iets te veel naar mijn goesting, maar er staan zeer goede ideëen in, waar ik echt iets aan heb. Vandaar deze God-geïnspireerde nieuwsbrief.

Hoe staat het met jou God complex? Hoe vaak wijs je iemand anders zijn visie of idee af omdat het anders is dan het jouwe? Hoe vaak denk je: dat had ik toch heel anders gedaan. Ik durf wedden vaker dan je denkt.

Echte en duurzame verandering heeft tijd nodig. Om eerlijk te zijn voel ik me soms opgejaagd door jullie, de donors. Niet dat iemand het ooit zegt of vraagt, dus ik ben het mezelf misschien aan het aanpraten, maar bvb met de kerstactie van 2012. Dat het huis 2 jaar na datum pas af is. Daar voel ik me opgejaagd van. Dat moet af, want ik moet de mensen thuis op de hoogte kunnen brengen waar hun gift naartoe is gegaan!

Of onze nieuwe kerstactie. Bij het inplannen dacht ik alleen maar: oeioei, dat gaat lang duren. Is dat wel goed, al dat geparticipeer van de dorpelingen? Dat laat het hele process alleen maar langer duren. Het is makkelijker om zelf alles te doen. Dan gaat het tenminste vooruit.

Elke vrijwilliger, mijzelf incluis, verzamelt kledij en andere spullen om hier weg te geven. Dat geeft ons een snel goed gevoel, het is onmiddellijk geven en onmiddellijk innen van enorme gulle grijnzen van de bevolking. Maar is het duurzaam?

Enkele belangrijke begrippen die ik heb geleerd uit dit boek ivm verschillende soorten hulpverlening:

  • Relief (lett: verlichten): noodhulp om lijden na een ramp te verlichten. Een doek om het bloeden te stoppen. Je geeft ààn de bevolkig.
  • Rehabilitation (economisch herstel): herstellen van de economische situatie van voor de ramp. Je werkt sàmen met de bevolking aan het weer opbouwen van hun leven.
  • Development (ontwikkeling): voordurende uitwisseling tussen gever en ontvanger. Je stelt elkaar in staat om je te ontwikkelen, je werkt interactief samen. Je bent zowel gever als ontvanger in het proces van duurzame ontwikkeling.

UGoGreen wil zich duidelijk inzetten voor de laatste stap. Maar het is niet gemakkelijk. We kunnen erg moeilijk onze need for speed achterwege laten. En stiekem mis ik ook wel de kledij-giften uit Belgie en NL, aangezien ik vooral eerst zelf eens keek of er iets leuks tussen zat!

Afin, wij weten ook het perfecte antwoord niet op al deze moeilijke vraagstellingen. Maar ik wou het wel graag met jullie delen. Jullie ideëen hierover zijn steeds welkom, als je de mijne maar bovenaan zet! (n.v.d.r.: voor de duidelijkheid : flauwe mop).