Nieuwsbrief februari 2018

Lieve vrienden, sponsors en well-wishers,

Macht corrumpeert. Geld ook. Dat kan ik beamen uit eigen ondervinding.

De Engelse Lord Acton, een historicus uit de negentiende eeuw, schreef ooit eens: Power corrupts, absolute power corrupts absolutely. Waarmee hij zoveel wilde zeggen als: hoe sterk iemand ethisch ook mag zijn, hoe goed ook zijn morele besef, zodra hij de absolute macht krijgt, gaan ethiek en moraal het raam uit (uit Leerwiki.nl)

Op de lagere school stond er al in mijn rapport beschreven wat voor sterk moreel besef ik ontwikkelde. Ik vind van mezelf dat ik transparant ben en doe wat juist is.

Ik hoop dat ik niemand afschrik, maar ik, de grote morele kracht, heb zelf gevoeld hoe makkelijk  je jezelf redenen kan geven waarom je geld een andere richting uit kan sturen dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Geen paniek, ik heb het niet gedaan, ik zal het even situeren.

Een paar maanden geleden ging het niet zo goed met de business bij Plot (waar ik normaal mijn dagelijkse bestaansgeld vandaan haal), ik had veel kosten allerlei en dan kwam er ook nog de rekening aan voor mijn work permit (EUR500).

Ik had geen idee waar ik het geld vandaan moest halen, en overtuigde mezelf dat UGoGreen dat wel kon betalen, aangezien ik toch voor UGoGreen werk.

Blijkbaar had ik nog wat morele kracht over, want ik had het er toch moeilijk mee. Ik ben er voor UGoGreen, maar UGoGreen is er ook voor mij.

Uiteindelijk heb ik in overleg beslist dat UGoGreen de helft van de rekening zou betalen, en ikzelf de andere helft.

Als ik het nu herlees lijkt het niet zo erg en ik hoor iedereen al zeggen: ach Lenke dat mag je wel doen hoor! Ik ben blij met jullie vertrouwen en daarom schrijf ik ook over dit topic. Om jullie vertrouwen te blijven verdienen.

En ook om de aandacht te vestigen op jezelf. Veroordeel niet te snel een regering omdat ze toch zo corrupt zijn en geld in eigen zak steken. Het is heel makkelijk om dat te doen en dat ook te verantwoorden voor jezelf, en ook geloven dat je er goed mee doet. Of dat als jij het niet doet een ander het wel doet. En dat jij dan nog beter bent voor de wereld.

Als afsluiter een paar opbeurende fotos en verhalen van 4 studenten die hier hun stage lopen bij Smile Street and Needy children . Zie hun blog: https://musomesas-in-oeganda2.webnode.be/blog/

Lieve groet!

UGoGreen team