Nieuwsbrief december 2017

Lieve vrienden, sympathisanten en geinteresseerden,

Helaas is er iets goed mis gegaan met onze website, waardoor we al enkele maanden geen nieuwsbrief meer hebben kunnen schrijven. Het problem is nog niet opgelost, maar ik wil jullie niet blijven onthouden van nieuws uit Oeganda! Het ziet er niet zo professioneel uit maar goed.

Er is weer vanalles gebeurd de voorbije maanden, dus even een snelle korte update:

  • In juni heeft een deel van het personeel van Plot 99 weer deel genomen aan de Uganda Marathon in Masaka, en een fantastische tijd gelopen als team! Heerlijk om dat te doen met het team.
  • Haniifah, ons jongste sponsorkind, is op trip geweest met school naar Queen Elisabeth National Park. Zie ze stralen op de foto.
  • In Augustus zijn we met het personeel weer op jaarlijkse uitstap geweest, opnieuw naar Lake Nabugabo. Daar zijn we een paar jaar geleden ook geweest, maar niets kan de pret drukken. Naar goede gewoonte eerst wat team building, vooral ook Julius in de bloemetjes zetten met 5 jaar dienst voor Plot 99 (heb hem een mooie kado gegeven) en daarna genieten van food en spel en een boottochtje. Zalig.
  • De modelfarm staat weer / nog steeds in groei en bloei. Ben er nog steeds erg fier op. Volgend jaar gaan we hopelijk ook field trips introduceren met Tower Primary School, een lagere school vlakbij waar volgend jaar ook 4 studenten uit Artesis Hogeschool Antwerpen hun stage gaan lopen voor 10 weken!
  • UGoGreen heeft zijn eerste Annual General Meeting achter de rug. Een meeting met alle stakeholders (lees boeren) in 2 verschillende dorpen. Een hele uitdaging, maar fijn om reacties en suggesties te horen recht uit de boeren hun mond.
  • De UGoGreen board members beginnen productiever te werken, heel fijn!
  • Nieuwe samenwerking op til met Smile Streetkids, meer info in de volgende brief/mail.
  • Helaas is er binnen gebroken bij Plot (eerste keer in 5 jaar tijd). Er zijn wat spullen weg (TV, dvd lezer, amplifier) en vooral heel veel cash geld van het personeel.

Het is December, dus tijd voor een (vroege) kerstactie!

Het personeel van Plot 99 zit elke maand samen om hun eigen bank te vormen. Je kan een aandeel kopen, en je kan een lening doen van de verzamelde aandelen. Daar betaal je dan rente op. Zo zijn er een deel van de leden die alleen maar aandelen kopen, en anderen die daar gebruik van maken door te lenen. Op het einde van het jaar deelt iedereen in de winst van de rente naargelang het aantal aandelen dat je hebt. Alle personeelsleden doen mee, en ik zit er ook in.

De dief was een ex-collega die onlangs ontslagen is wegens slecht gedrag, die ook lid was van deze spaargroep en dus ook wist hoeveel cash er in de safe zat. Deze meetings lopen steeds voor een jaar, wat steeds begin december afloopt. Iedereen keek al reikhalzend uit naar zijn gespaarde geld en wat winst door de rente. Vorig jaar had ik toch meer dan 100 euro verdiend op mijn aandelen.

De dief is specifiek binnen gebroken om de safe te stelen waarvan hij wist dat het geld van zijn collega’s er in zat. De safe werd bewaard in de office van Plot 99. Er zat bijna 10 miljoen shilling in (EUR 2.285). Geld waar iedereen hard zijn best voor gedaan heeft om het bijeen te krijgen. Gestolen door een ex collega. Een verschrikkelijke klap voor allen.

De dief is gepakt, maar het geld is grotendeels verdwenen. Er is 5 miljoen cash terug gevonden door de politie, dat nu nog als bewijs wordt vast gehouden. We hopen dat we dat integraal terug krijgen nadat de dief is voorgekomen en een vonnis is uitgesproken.

De kerstactie dit jaar is misschien een beetje egoistisch, maar ik vraag het toch. Ik zou het een fantastisch kerstkado vinden voor ons personeel als jullie allemaal iets zouden kunnen storten dat ik dan aan hen kan ‘terug’ geven als aandelen van hun spaargroep. Zodat ze niet de helft van hun spaargeld kwijt zijn.

Het is geen gift voor arme boeren of zielige kindjes (daar doen we zowieso niet aan mee), maar een dankjewel aan ons personeel en een steuntje in de rug om het idee van sparen niet op te geven. Ik ben er al zo trots op dat ze dit doen.

Wij danken jullie vanuit het diepst van ons hart, en wensen iedereen alvast een witte kerst toe (de sneeuw werkt voorlopig al mee 😉 )!

Veel lieve groeten

UGoGreen team